„Skrzydełka” buffalo z kalafiora

„Skrzydełka” buffalo z kalafiora

A gdyby tak zamiast skrzydełek z kurczaka na przekąskę podczas przyjęcia podać … „skrzydełka” buffalo z kalafiora z pysznym dipem jogurtowym? Są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i to bardzo zdrowa przekąska! Spróbujcie sami.

Zdjęcie - „Skrzydełka” buffalo z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

„Skrzydełka” buffalo z kalafiora

Rodzaj: wegetariańskie

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Składniki na „Skrzydełka” buffalo z kalafiora z dipem:

Składniki na dip:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • Sok z ½ limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki sumaku 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

Składniki na kalafior:

  •  ½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki – około 400 g
  • 180 ml maślanki
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ½  łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak przygotować Skrzydełka” buffalo z kalafiora z dipem?

  • Przyprawy mieszamy z mąką i maślanką na gęstą masę. Maczamy w niej różyczki kalafiora, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.
  • Składniki na dip mieszamy.  Kalafior podajemy z dipem i gotowe!

Smacznego!

Z kalafiora możesz zróbić mnóstwo rzeczy! Na danie główne wypróbuj te steki z kalafiora, a na deser.. muffinki czekoladowe z kalafiorem! Mogą Cię zaskoczyć.

Zdjęcie - „Skrzydełka” buffalo z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów