„Skrzydełka” buffalo z kalafiora
![„Skrzydełka” buffalo z kalafiora](/obrazek/duze/skrzydelka-buffalo-z-kalafiora-494543.jpeg)
A gdyby tak zamiast skrzydełek z kurczaka na przekąskę podczas przyjęcia podać … „skrzydełka” buffalo z kalafiora z pysznym dipem jogurtowym? Są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i to bardzo zdrowa przekąska! Spróbujcie sami.
„Skrzydełka” buffalo z kalafiora
Rodzaj: wegetariańskie
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na „Skrzydełka” buffalo z kalafiora z dipem:
Składniki na dip:
- 100 g jogurtu greckiego
- Sok z ½ limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz
- ½ łyżeczki sumaku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Składniki na kalafior:
- ½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki – około 400 g
- 180 ml maślanki
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak przygotować Skrzydełka” buffalo z kalafiora z dipem?
- Przyprawy mieszamy z mąką i maślanką na gęstą masę. Maczamy w niej różyczki kalafiora, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.
- Składniki na dip mieszamy. Kalafior podajemy z dipem i gotowe!
Smacznego!
Z kalafiora możesz zróbić mnóstwo rzeczy! Na danie główne wypróbuj te steki z kalafiora, a na deser.. muffinki czekoladowe z kalafiorem! Mogą Cię zaskoczyć.