Sfogliolata z bazylią (wg Tessy Capponi - Borawskiej)

Sfogliolata z bazylią (wg Tessy Capponi -  Borawskiej)

"Oryginalna sfogliolata to placek z ciasta chlebowego. W wersji proponowanej przez Tessę Capponi zastąpiło je ciasto francuskie, dodatkowo pojawia sie również mozzarella."Sekretem dobrej sfogliolaty jest duża ilość świeżej bazylii. Warto również pamiętać o dodaniu przypraw... tak, tak - ja raz o tym zapomniałam i musiałam po upieczeniu przekrajać każdy kawałek i doprawić, bo mdłe było niesamowicie.

Polecam gorąco, bo smakuje naprawdę wspaniale!

Zdjęcie - Sfogliolata z bazylią (wg Tessy Capponi -  Borawskiej)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Kuchnia włoska" z serii Biblioteczka poradnika domowego/

Sfogliolata z bazylią

Składniki:

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 2 pęczki bazylii
  • 25 dag mozzarelli (lub tartego parmezanu)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • woda lub żółtko do sklejenia brzegów ciasta

 

Rozwałkowane ciasto pokroić na dwa prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na cieście położyć listki bazylii i kawałki mozzarelli. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze skleiły (można również posmarować je rozmąconym żółtkiem). Piec 30 minut w 200 st.C. Pokroić na kawałki.

Smacznego!

Kategorie przepisów