Sfogliolata z bazylią (wg Tessy Capponi - Borawskiej)
"Oryginalna sfogliolata to placek z ciasta chlebowego. W wersji proponowanej przez Tessę Capponi zastąpiło je ciasto francuskie, dodatkowo pojawia sie również mozzarella."Sekretem dobrej sfogliolaty jest duża ilość świeżej bazylii. Warto również pamiętać o dodaniu przypraw... tak, tak - ja raz o tym zapomniałam i musiałam po upieczeniu przekrajać każdy kawałek i doprawić, bo mdłe było niesamowicie.
Polecam gorąco, bo smakuje naprawdę wspaniale!
/źródło: "Kuchnia włoska" z serii Biblioteczka poradnika domowego/
Sfogliolata z bazylią
Składniki:
- 50 dag ciasta francuskiego
- 2 pęczki bazylii
- 25 dag mozzarelli (lub tartego parmezanu)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- woda lub żółtko do sklejenia brzegów ciasta
Rozwałkowane ciasto pokroić na dwa prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na cieście położyć listki bazylii i kawałki mozzarelli. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze skleiły (można również posmarować je rozmąconym żółtkiem). Piec 30 minut w 200 st.C. Pokroić na kawałki.
Smacznego!