Serowe zapiekane ziemniaczki z sosem curry
Serowe pieczone ziemniaczki z sosem curry są nieziemsko pyszne i ciężko powstrzymać się, aby nie zjeść wszystkich! Do marynaty użyłam wielu przypraw i oleju Kujawskiego 3 ziarna, ponieważ to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania.
Kujawski 3 ziarna jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K, a szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na serowe zapiekane ziemniaczki z sosem curry:
▶️Składniki dla 3 osób:
- 600 g małych ziemniaków
- 1,5 l wody
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
.
▶️Marynata:
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
.
▶️Dodatkowo:
- 50 g parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki
▶️Sos curry do ziemniaków:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Jak upiec serowe zapiekane ziemniaczki z sosem curry?
Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać! i pokroić na połówki. W garnku zagotować wodę z czosnkiem i solą. Do gotującej się wody dodać ziemniaki i gotować przez ok. 10 min. pod przykryciem. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i przelać zimną wodą.
W miseczce wymieszać olej Kujawski 3 ziarna, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Podgotowane ziemniaki wymieszać z marynatą.
W naczyniu lub na blaszce ułożyć papier do pieczenia i zetrzeć parmezan. Następnie ułożyć ziemniaki skórką do góry. Z góry posypać jeszcze serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220° i piec ziemniaki przez ok. 40 min., aż będą złociste i chrupiące. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Składniki na sos curry wymieszać w miseczce.
Serowe zapiekane ziemniaczki podawać jeszcze gorące z sosem curry.
Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis