Seromak z czekoladą i prażonym kokosem

Seromak z czekoladą i prażonym kokosem
  • SKŁADNIKI:( blacha 24x32 )
  • MASA SEROWA :
  • ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
  • cukier – 1,5 szkl
  •  mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  •  jajka – 6 sztuk
  •  masło – 150 g
  •  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • MASA MAKOWA:
  •  mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
  •  cukier – 1,5 szkl
  •    jajka – 4 szt
  • masło – 70 g
  •  mąka – 4 łyżki
  •  proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  •  olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
  • DODATKOWO :
  •  czekolada deserowa / gorzka – 100 g
  •  wiórki kokosowe
  •  mleko – 50 ml

Pokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko! Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy. Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu.

Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?

Na pewno!

A więc do dzieła!

Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.

 

 Zdjęcie - Seromak z czekoladą i prażonym kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

UWAGA!

Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).

MASA SEROWA :

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )

Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..

Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.

 MASA MAKOWA:

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).

Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy olejek migdałowy.

Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..

Dokładnie mieszamy.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.

 CAŁOŚĆ :

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :

1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).

Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.

Zdjęcie - Seromak z czekoladą i prażonym kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).

Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.

Po upieczeniu chwilę studzimy.

Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.

Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Seromak z czekoladą i prażonym kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Seromak z czekoladą i prażonym kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów