Sernikobrownie z frużeliną wiśniową
Składniki na sernikobrownie z frużeliną wiśniową:
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 100 g masła
- 3 łyżki oleju
- 120 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 180 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- opcjonalnie – 100 ml śmietanki 30%
Frużelina:
- 500 g wiśni (u mnie mrożone)
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić sernikobrownie z frużeliną wiśniową?
Brownie:
W rondelku umieszczamy masło oraz olej, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło powoli się roztopi. Pod koniec dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia (ja zdejmuję z palnika). Dodajemy cukier i mieszamy. Ostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy jajka i ponownie mieszamy rózgą.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy łyżką.
Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie pieczemy, przez około 10-15 minut.
Sernik:
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, proszek budyniowy, jajka oraz śmietankę (jeśli dodajesz). Całość miksujemy przez około 20-25 sekund, do połączenia.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy dalej, przez około 45 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Frużelina:
Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Mrożone wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą soki, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody (około 3 łyżki wody). Mieszamy, gotując, aż do zgęstnienia.
Zdejmujemy z planika. Do ciepłej masy owocowej dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy (aż żelatyna się rozpuści). Po przestudzeniu wykładamy na zimny sernik.