Sernikobrownie z frużeliną wiśniową

Sernikobrownie z frużeliną wiśniową

 

Zdjęcie - Sernikobrownie z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernikobrownie z frużeliną wiśniową:

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 120 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 180 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • opcjonalnie – 100 ml śmietanki 30%

Frużelina:

  • 500 g wiśni (u mnie mrożone)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

Jak zrobić sernikobrownie z frużeliną wiśniową?

Brownie:

W rondelku umieszczamy masło oraz olej, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło powoli się roztopi. Pod koniec dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia (ja zdejmuję z palnika). Dodajemy cukier i mieszamy. Ostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy jajka i ponownie mieszamy rózgą.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy łyżką.

Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie pieczemy, przez około 10-15 minut.

Sernik:

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, proszek budyniowy, jajka oraz śmietankę (jeśli dodajesz). Całość miksujemy przez około 20-25 sekund, do połączenia.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy dalej, przez około 45 minut.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Frużelina:

 

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Mrożone wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą soki, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody (około 3 łyżki wody). Mieszamy, gotując, aż do zgęstnienia.

Zdejmujemy z planika. Do ciepłej masy owocowej dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy (aż żelatyna się rozpuści). Po przestudzeniu wykładamy na zimny sernik.

 

Zdjęcie - Sernikobrownie z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernikobrownie z frużeliną wiśniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów