Sernik ze śliwkami w czekoladzie

Sernik ze śliwkami w czekoladzie

Nowy rok na blogu ;-) zaczynam sernikiem z dodatkiem czekoladowych cukierków ze śliwkami. Upiekłam go z okazji swoich urodzin, których nie powiem - dobrze, że mamy w domu gaśnicę. ;-) Ciasto pycha, w przyszłości wprowadziłabym tylko jedną zmianę - zrezygnowałabym z cukierków na wierzchu ciasta w ogóle, ew. drobno posiekaną ciemną czekoladą ozdobiłabym cieniutko brzeg ciasta, ale to już bardziej dla koloru, kontrastu. Przepis na ten sernik znalazłam u Atiny, która już niejednym smakołykiem wpadła mi w oko. ;-)))

Zdjęcie - Sernik ze śliwkami w czekoladzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik ze śliwkami w czekoladzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik ze śliwkami w czekoladzie

  • 200 g cukierków śliwka w czekoladzie, Jutrzenka najsmaczniejsza
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.

Cukierki i masło rozpuszczam w rondelku, studzę i miksuję blenderem. Dodaję mąkę, proszek i jajo, dokładnie mieszam.Ciasto przekładam do tortownicy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Wyrównuję wierzch. Piekę przez 15-20 minut. Mój spód był upieczony, sprawdziłam patyczkiem, zanim wyjęłam go, by nałożyć serową masę.

Masa serowa:

  • 800 g trzykrotnie zmielonego białego sera (lub wiaderkowe, polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka

Ser miksuję z cukrem, następnie dodaję po jednym jajku, miksuję, ale nie za długo. Masę przekładam na podpieczony spód i wkładam do piekarnika, gdzie temperaturę zmniejszam do 160 stopni. Piekę przez ok. godzinę.

Po upieczeniu trzymam ciasto w ciepłym miejscu, moje na początku trochę z wierzchu popękało, ale stygnąc zrobiło się zwarte i bez polewy wyglądałoby dobrze. Niemniej polewa dopełnia smaku i nie namawiam, by z niej zrezygnować.

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 36% lub skondensowanego niesłodzonego mleka.

Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuszczam na parze. I dekoruję wierzch wystudzonego sernika.

Kategorie przepisów