Sernik z wkładką owocową Siostry Anastazji
Dzień dobry :-) Uff jak gorąco :-( Nie jestem fanką takich upałów, wolę chłodniejsze klimaty zdecydowanie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik Siostry Anastazji z wkładką truskawkową, ale wkładkę owocową możecie dostosować do owoców, które posiadacie lub są w danym sezonie. Sernik jest przepyszny, ale to jak prawie wszystkie ciasta znanej Siostry :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka: 24x x34
Składniki biszkopt jasny:
- 4 jajka L
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka L
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanką mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka serowa:
- 600 g zmielonego sera lub gotowego z wiaderka
- 150 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 6 jajek
- 150 g masła lub margaryny
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
Wkładka owocowa:
- 1 kg truskawek (mogą być mrożone lub świeże)
- 3 galaretki owocowe
Biszkopty:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka.
2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut.
Tak samo robi biszkopt ciemny. Tylko musimy pamiętać, żeby do mąki i proszku dodać kakao.
Wkładka serowa:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, następnie ser, proszek budyniowy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Sernik powinien się nam ładnie zarumienić. Studzimy.
Wkładka owocowa:
Owoce miksujemy blenderem. Galaretki zalewamy 500 ml wrzątku, dodajemy do turkawek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Przełożenie ciasta:
biszkopt - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - masa budyniowa - wkładka owocowa - biszkopt - polewa