Sernik z tofu (bezglutenowy)

Dużo czasu mi zajęło zanim w końcu go zrobiłam i oczywiście żałuję że tak późno, ale lepiej późno niż wcale :-) Oryginalny przepis Ani D znajdziecie tutaj.

Ciasto zrobiłam z samej masy serowej bez "spodu" w małych keksówkach. Zrobiłam tylko połowę porcji bo tylko tyle tofu miałam    :-( i bardzo żałuję, ale wiem że niedługo znów go zrobię z całej porcji :-)

Składniki:

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 2 i 1/2 szklanki wody lub mleka sojowego,
- 400 g wilgotnego tofu naturalnego,Zdjęcie - Sernik z tofu  (bezglutenowy)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- skórka z 1 cytryny i sok z niej,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub aromatu,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 - 4 czubate łyżki słodu lub miodu,
- 5 łyżek oleju,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 4 połówki brzoskwini z puszki.

Wykonanie:

Kaszę dobrze wypłukać, gotować w wodzie lub mleku sojowym aż się rozgotuje (ok 35 minut), ostudzić.
Gdy kasza ostygnie najlepiej przełożyć ją do makutry (świetnie się w niej uciera), a jeśli nie mamy to do miski. Ucieramy kaszę pałką dodając po trochu tofu (trwa to trochę czasu i można sobie narobić odcisków tak jak ja, ale czego się nie robi dla dobrego wypieku :-) ) aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok, wiórki kokosowe, aromat waniliowy, migdałowy, mąkę ziamniaczaną, olej, słód i pokrojone drobno brzoskwinie, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej (np. kaszą kukurydzianą) średniej tortownicy lub małych keksówek i pieczemy w nagrzanym do 150 - 180 stopni piekarniku ok 30 - 50 minut (w zależności od wielkości form).

Wierzch serniczków ozdobiłam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi.

Żałuję że tak mało go było i szybko zniknął, nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w środku.

Pycha! Najlepszy jak trochę "odpocznie" zanim zaczniemy go jeść :-)

 Zdjęcie - Sernik z tofu  (bezglutenowy)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

 

Przepisy z tych kategorii

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy mus z kaszy jaglanej z frużeliną
1

Kokosowy mus z kaszy jaglanej…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi
1

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Frytki z polenty
1

Frytki z polenty

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!
1

Kokosanki - mokre, klejące - n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square