Sernik z solonym karmelem
Dzisiaj przychodzę z kolejną propozycją dla wszystkich miłośników solonego karmelu w sam raz na Wielkanocny stół. Powitajcie obłędny sernik z solonym karmelem! Upiekłem go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest cudownie kremowy i delikatny. Wprost rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Dodatkowo sam słony karmel pojawia się tutaj aż trzykrotnie: dodałem go do masy serowej, kremu oraz polałem nim wierzch gotowego ciasta. Również ozdoba w postaci wielkanocnych czekoladowych jajeczek jest słonokarmelowa, ale oczywiście można użyć tutaj dowolnych pralin, które ozdobią nasz wypiek na Święta, a poza nimi po prostu z tego dodatku zrezygnować.
Sam sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i w zasadzie najtrudniejszym etapem jest zrobienie karmelu. Należy pamiętać, aby cukier podgrzewać powoli na średniej mocy palnika i nie mieszać, gdyż spowoduje to powstawanie twardych kryształków cukru. Zamiast tego, wystarczy delikatnie przechylać naczynie, aby karmel podgrzewał się równomiernie.
Przy samym pieczeniu sernika w kąpieli wodnej ważne jest dobre zabezpieczenie foremki folią aluminiową. Proces ten można również zastąpić funkcją parową piekarnika (jeśli posiadacie) lub po prostu umieścić naczynie z wrzącą wodą na spodzie. Należy wtedy tylko pamiętać o zmniejszeniu temperatury, aby sernik się nie przypiekł zbyt mocno.
To tyle jeśli chodzi o moje rady, mam nadzieję, że ten sernik z solonym karmelem zachwyci wszystkich miłośników słodko-słonych łakoci. Wśród moich najbliższych zdobył on szczególne uznanie, więc gorąco liczę, że również i Wam posmakuje i przygotujecie go w nadchodzące Święta (chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec go i bez okazji). ?
Sernik z solonym karmelem
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 30 minut 1 godzina 30 minut
SKŁADNIKI
Ciasteczkowy spód:
- 200 g kakaowych ciasteczek, np. owsianych lub herbatników
- 50 g masła
Słony karmel:
- 250 g cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30-36% (w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Sernik:
- 1 kg mielonego twarogu w wiaderku dobrej jakości
- 200 g sera mascarpone
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- przygotowany słony karmel bez 4 łyżek
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki solonego karmelu
Dodatkowo:
- kilka czekoladowych jajeczek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczkowy spód
- Ciastka pokrusz przy pomocy blendera. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę. Wyrównaj, dociskając ciasteczka do spodu formy. Wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.
Słony karmel
- Cukier wsyp do rondelka lub patelni i wstaw na średni ogień. Podgrzewaj do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby cukru nie mieszać, ponieważ się zbryli; przychylaj jedynie delikatnie naczynie, aby podgrzał się równomiernie.
- Do gotowego karmelu dodaj masło oraz śmietankę i energicznie wymieszaj. Na tym etapie uważaj, ponieważ reakcja będzie gwałtowna. Podgrzewaj jeszcze przez moment, aż karmel będzie jednolity, a ewentualne kryształki cukru przestaną być widoczne. Odstaw na moment do przestudzenia. 4 łyżki karmelu odstaw do kremu i dekoracji, zaś resztę połącz z masą serową w kolejnym kroku.
Sernik
- Ser biały, mascarpone, jajka oraz skrobię umieść w misie miskera i miksuj do połączenia się składników. Następnie wlewaj jeszcze ciepły karmel, nie przerywając miksowania.
- Gdy składniki się już połączą, przelej masę serową na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównaj szpatułką.
- Spód oraz boki formy zabezpiecz 2-3 warstwami folii aluminiowej. Przygotuj drugie naczynie, nieco większe niż tortownica i przełóż do niego formę. Do naczynia wlej wrzącą wodę tak, aby sięgała ona niemal do końca foremki.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 75-90 minut do suchego patyczka. W trakcie pieczenia zerkaj, czy większość wody nie wyparowała i w razie potrzeby dolej wrzątku. Jeżeli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, to przykryj go warstwą folii. Sernik można również upiec, korzystając z funkcji parowej lub wstawiając żaroodporne naczynie wypełnione wodą na spód piekarnika. Wtedy nie trzeba zabezpieczać foremki folią, a temperaturę należy zmniejszyć do 160°C.
- Upieczony sernik wyjmij delikatnie z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, można go już wstawić do lodówki.
Krem i dekoracja
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie dodaj 2 łyżki karmelu i wymieszaj na najwolniejszych obrotach miksera lub szpatułką. Jeśli karmel nie będzie już płyny, to delikatnie go podgrzej (nie może być jednak gorący).
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj nim wierzch sernika. Na czubku kremu ułóż czekoladowe jajka.
- Pozostały karmel delikatnie podgrzej i polej nim wierzch ciasta. Sernik przechowuj w lodówce do momentu podania.