Sernik z rabarbarem i kruszonką
Proszę sobie wyobrazić kruchy ciasteczkowy spód, kremową, rozpływającą się w ustach masę z białą czekoladą, kwaskowaty rabarbar ze skórką cytrynową i szczyptą cynamonu oraz maślaną kruszonkę.
O mamuniu!
Sernik z białą czekoladą, rabarbarem i kruszonką
Spód:
- 400 g maślanych ciasteczek
- 130 g topionego masła
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych*
- szczypta soli
Masa serowa:
- kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 200 g białej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 120 g cukru pudru
- łyżka skórki z cytryny
- łyżka cytrynówki lub soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
Rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka skórki startej z cytryny
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych
- Ciasteczka rozkruszamy wałkiem lub blenderem, dodajemy płatki migdałowe, wiórki kokosowe, sól, topione masło, mieszamy.
- Tortownicę wykładamy od spodu pergaminem, boki smarujemy topionym masłem. Przekładamy do środka ciasteczkową masę wykładając spód i ścianki formy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- W kąpieli wodnej (w misce nad rondlem z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę z kremówką, mieszamy i studzimy.
- Twaróg miksujemy stopniowo dodając składniki w kolejności: jajka, topioną białą czekoladę, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną lub ryżową.
- Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównujemy.
- Rabarbar kroimy w plasterki, mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, skórką z cytryny i cynamonem. Wykładamy na wierzch sernika.
- Miękkie masło ucieramy z mąka, cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Utworzoną kruszonką posypujemy z wierzchu sernik.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy przez 15 minut, aż kruszonka się delikatnie zarumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki.
- Ostudzony sernik wkładamy przed krojeniem do lodówki.
*Wiórki kokosowe można zastąpić większą ilością płatków migdałowych lub zrezygnować z tego dodatku i dać więcej pokruszonych ciasteczek/mniej topionego masła.