Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem
Ten sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem zmalowałem w zeszłym roku na Boże Narodzenie i nieskromnie powiem, że tak dobrze smakował, że powtórzę go ponownie. Przygotowując go, inspirowałem się przepisem na mój ulubiony sernik krakowski. Ma on również ciężką twarogową konsystencję, pięknie pachnie wanilią i pokrywa go charakterystyczna kratka. Jednak tym razem postanowiłem go nie lukrować, gdyż jest wystarczająco słodki za sprawą orzechów w karmelu. Dodatkowo do kruchego ciasta postanowiłem dodać odrobinę maku, aby nadać mu bardziej świątecznego charakteru. Sernik z orzechami włoskimi w karmelu polecam w szczególności tym, którzy nie przepadają za rodzynkami, a jednak lubią ciasta na bogato, w których nie brakuje bakalii. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu w nadchodzące Święta!
Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem Łukasz Ten sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem zmalowałem w zeszłym roku na Boże Narodzenie i nieskromnie powiem,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 16-20
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 45 minut 1 godzina 45 minut
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 2 łyżki maku
Karmelizowane orzechy:
- 200 g orzechów włoskich
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
Sernik:
- 1,5 kg półtłustego lub tłustego twarogu
- 10 jajek
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wymieszaj wraz z solą i cukrem pudrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy powstanie sypka kruszonka, dodaj śmietaną i zagniataj, aż składniki się połączą.
- Otrzymane ciasto podziel na 2 porcje. Do jednej dodaj mak i ponownie zagnieć do połączenia.
- Uformuj 2 kule, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Karmelizowane orzechy
- Dużą patelnię rozgrzej i wsyp orzechy. Podpraż je przez moment, a następnie wsyp cukier i dodaj masło.
- Podgrzewaj całość powoli na niewielkim ogniu, czekając aż cukier oraz masło się roztopią, nie mieszając do tego momentu ani razu.
- Gdy cukier stanie się płynny, zacznij powoli wszystko mieszać. Po około 3 minutach cukier powinien nabrać bursztynowej barwy. Zawartość patelni wylej energicznie na pergamin i postaraj się rozdzielić orzechy za pomocą widelca, aby nie powstały duże grudki. Odstaw do wystudzenia.
Sernik
- Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tłusty ser wystarczy zmielić jeden raz, półtłusty może wymagać dwukrotnego zmielenia.
- Jajka ubij z cukrem do białości. Następnie powoli dodawaj zmielony twaróg, cały czas miksując. Wlej rozpuszczone i wystudzone masło i dodaj ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie ucieraj, aż uzyskasz gładką masę.
- Do masy serowej dodaj karmelizowane orzechy i wymieszaj delikatnie.
- Schłodzone kruche ciasto z makiem rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na okrąg o średnicy 30 cm. Ułóż go na spód tortownicy o tej samej wielkości, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
- Następnie wylej całą masę serową i wyrównaj ją za pomocą szpatułki.
- Z pozostałego kruchego ciasta (bez maku) wytnij paski za pomocą radełka i ułóż z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką śmietany.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny, aż ser się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem). Upieczone ciasto zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.