Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem

Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem

Ten sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem zmalowałem w zeszłym roku na Boże Narodzenie i nieskromnie powiem, że tak dobrze smakował, że powtórzę go ponownie. Przygotowując go, inspirowałem się przepisem na mój ulubiony sernik krakowski. Ma on również ciężką twarogową konsystencję, pięknie pachnie wanilią i pokrywa go charakterystyczna kratka. Jednak tym razem postanowiłem go nie lukrować, gdyż jest wystarczająco słodki za sprawą orzechów w karmelu. Dodatkowo do kruchego ciasta postanowiłem dodać odrobinę maku, aby nadać mu bardziej świątecznego charakteru. Sernik z orzechami włoskimi w karmelu polecam w szczególności tym, którzy nie przepadają za rodzynkami, a jednak lubią ciasta na bogato, w których nie brakuje bakalii. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu w nadchodzące Święta!Zdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem Łukasz Ten sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem zmalowałem w zeszłym roku na Boże Narodzenie i nieskromnie powiem,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 16-20
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 45 minut 1 godzina 45 minut 

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku

 

Karmelizowane orzechy:

  • 200 g orzechów włoskich 
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

 

Sernik:

  • 1,5 kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)

 

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wymieszaj wraz z solą i cukrem pudrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy powstanie sypka kruszonka, dodaj śmietaną i zagniataj, aż składniki się połączą.
  2. Otrzymane ciasto podziel na 2 porcje. Do jednej dodaj mak i ponownie zagnieć do połączenia.
  3. Uformuj 2 kule, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

 

Karmelizowane orzechy

  1. Dużą patelnię rozgrzej i wsyp orzechy. Podpraż je przez moment, a następnie wsyp cukier i dodaj masło.
  2. Podgrzewaj całość powoli na niewielkim ogniu, czekając aż cukier oraz masło się roztopią, nie mieszając do tego momentu ani razu.
  3. Gdy cukier stanie się płynny, zacznij powoli wszystko mieszać. Po około 3 minutach cukier powinien nabrać bursztynowej barwy. Zawartość patelni wylej energicznie na pergamin i postaraj się rozdzielić orzechy za pomocą widelca, aby nie powstały duże grudki. Odstaw do wystudzenia.

 

Sernik

  1. Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tłusty ser wystarczy zmielić jeden raz, półtłusty  może wymagać dwukrotnego zmielenia. 
  2. Jajka ubij z cukrem do białości. Następnie powoli dodawaj zmielony twaróg, cały czas miksując. Wlej rozpuszczone i wystudzone masło i dodaj ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie ucieraj, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Do masy serowej dodaj karmelizowane orzechy i wymieszaj delikatnie.
  4. Schłodzone kruche ciasto z makiem rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na okrąg o średnicy 30 cm. Ułóż go na spód tortownicy o tej samej wielkości, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  5. Następnie wylej całą masę serową i wyrównaj ją za pomocą szpatułki.
  6. Z pozostałego kruchego ciasta (bez maku) wytnij paski za pomocą radełka i ułóż z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką śmietany.
  7. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny, aż ser się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem). Upieczone ciasto zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.Zdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów