Sernik z nutą pistacji i borówką amerykańską

Tak nas naszło na sernik jakoś, a w domu miałam krem pistacjowy, więc dodałam do sera. Na wierzch frużelina z borówek i borówki, które fajne zrównoważyły słodycz :-) Spód ciasto kruche, całość wyszła super :-)
tortownica średnica 26 cm:
Składniki i przygotowanie sernika z nutą pistacji i borówką amerykańską:
Składniki ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i żółtka. Całość zagniatamy.
2. Ciastem wykładamy spód tortownicy i boki tak około 1 - 1,5 cm
3. Podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut.
Składniki masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 łyżek kremu pistacjowego
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka L
1. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą pianę, dodajemy twaróg i serek mascarpone, krem pistacjowy, jajka i cukier. Miksujemy do połączenia się składników.
2. Do masy serowej dodajemy budynie i miksujemy. Jak składniki się połączą masę serową wykładamy na podpieczone ciasto.
3. Sernik pieczemy w 170 stopniach około 45-55 minut bez termoobiegu. Wierzch powienien być ładnie przypieczony.
4. Po upieczeniu, uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na jeszcze około 20 minut. Studzimy
Frużelina :
- 300 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie
1. Do rondelka wrzucamy borówki, cukier i zagotowujemy. W kubeczku mieszamy skrobię z odrobiną wody i wlewamy do frużeliny. Mieszamy cały czas gotując na małym ogniu. Studzimy
Na wierzch sernika wylewamy frużelinę, następnie układamy świeże borówki. Całość wkładamy na chwilę do lodówki. Smacznego :-)