Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Jeszcze jeden przepis na pyszne ciasto, na które być może skusicie się na te święta (bardzo polecam! J). Masa serowa z brzoskwiniami na kakaowym cieście z warstwą makowo-kokosową. Bardzo smaczne połączenie! Ten sernik jest odrobinę czasochłonny, ale naprawdę wart włożonego wysiłku. To jedno z tych ciast, które można upiec wcześniej, bo najlepiej smakuje na 2 a nawet 3 dzień. Smacznego! :)


Zdjęcie - Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI


Ciasto kruche :

400 g mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g zimnego masła

5 łyżek cukru pudru

5 żółtek

Masa serowa :

1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie

1 duże jajko

150 g drobnego cukru

1 budyń śmietankowy (bez cukru)

1 cukier waniliowy

Warstwa makowo-kokosowa :

5 białek

szczypta soli

200 g drobnego cukru

140 g maku (zwykły mak w ziarenkach)

100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo :

1 ½ puszki brzoskwiń

cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami :


Twaróg i jajko do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło. Siekać nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtka (białka umieścić w suchej misce, przydadzą się za chwilę!) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć na około 2 godziny do zamrażalki. Ciasto powinno stwardnieć na tyle, żeby dało się je zetrzeć na tarce.


Brzoskwinie odsączyć na sicie i pokroić na mniejsze kawałki.


Blachę (35x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć z zamrażalki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Lekko uklepać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13-14 minut.


Przygotować masę serową : w misce umieścić twaróg, jajko, cukier, budyń oraz cukier wanilinowy i zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.


Przygotować masę makowo-kokosową : do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru masa powinna być gęsta i błyszcząca. Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.


Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki brzoskwiń. Zalać masą serową, wyrównać. Na masę serową wyłożyć masę makowo-kokosową, na nią zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyciągnąć, ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów