Sernik z kozim serem i borówkami amerykańskimi
Tak, tak, dobrze przeczytaliście, sernik z kozim serem. Jakiś czas temu spróbowałam czekoladowego ciasta przekładanego kozim serem i całkowicie przepadłam. Oczywiście wyobrażałam go sobie w wersji słodkiej, ale miałam wrażenie, że bliżej mu do owoców niż czekolady. A jednak!
Są dwie rzeczy, których przygotowanie niezwykle mnie relaksuje. Pierwsza to risotto, a druga to sernik. W obu przypadkach nie korzystam z przepisów, lecę na spontanie i za każdym razem mam przeczucie graniczące z pewnością, że efekt będzie doskonały. Tak było i w tym przypadku, bo jako absolutna maniaczka koziego sera, wiedziałam, że musi z tego wyjść coś dobrego.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy muszą lubić ten nieco kontrowersyjny, kozi posmak. Zachęcam więc do manipulowania przepisem wedle potrzeb. Poniższe proporcje sera koziego i twarogu dają bardzo delikatną nutkę koziego smaku, jeśli tak właśnie lubicie, z przepisu skorzystajcie bez zmian. Jeśli chcecie jednak smak podkreślić, do czego zachęcam i co sama z pewnością zrobię następnym razem, zamieńcie nieco proporcję, wymieniając część twarogu, lub w ogóle zastępując go kozim serem.
I koniecznie dajcie znać jak wyszło!
Sernik z kozim serem i borówkami amerykańskimi (klasyczna okrągła blacha do ciasta 28 cm)
kruchy spód:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
1. do dużej miski wrzuć wszystkie składniki i już w środku, pokrój masło na małe kawałki.
2. zacznij zagniatać ciasto rękami i zagniataj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
3. blachę do ciasta wyklej kruchym ciastem tak aby ciasto było na dnie i na bokach.
4. zrób dziurki na całej długości ciasta za pomocą widelca, aby ciasto nie podnosiło się w czasie pieczenia.
5. wstaw całą blachę z ciastem do lodówki na 30 minut.
6. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
7. wstaw ciasto do piekarnika i piecz aż lekko zbrązowieje (powinno to potrwać około 25-30 min.)
8. wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na później. piekarnika nie wyłączaj.
* jeśli chcecie poznać jeszcze bardziej szczegółową instrukcję dotyczącą przygotowania kruchego ciasta, zapraszamy do naszej akademii burczymiwbrzuchu dotyczącej tart
sernik:
- 350 g miękkiego koziego sera (do smarowania)*
- 650 g mielonego twarogu**
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub wydrążone ziarenka z laski wanilii)
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka soku z cytryny
1. przygotuj dwie miski, jedną większą, jedną mniejszą. do mniejszej oddziel białka, do większej żółtka.
2. do żółtek dodaj cukier i zacznij miksować mikserem. miksuj na wysokich obrotach aż uzyskasz prawie biały kolor masy (około 5 minut).
3. do masy z żółtkami i cukrem dodaj kozi ser, twaróg i ekstrakt waniliowy (lub ziarna wanilii). zmiksuj mikserem aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
4, w trzeciej misce ubij za pomocą miksera śmietankę kremówkę. dodaj ją do miski z żółtkami, cukrem i twarogiem i wmieszaj ją delikatnie w masę za pomocą łyżki.
5. na koniec ubij białka z sokiem z cytryny. również wmieszaj je delikatnie w masę za pomocą łyżki.
6. masę sernikową przelej na kruchy spód, wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
7. piecz 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 15 minut. wyłącz piekarnik i trzymaj w nim ciasto jeszcze 30 minut.
8. wyjmij, ostudź. zabierz się za przygotowywanie polewy.
* wymieszałam kozi ser ze zwykłym twarogiem, aby uzyskać delikatniejszy efekt. można spokojnie zmienić proporcje, lub nawet zastąpić cały twaróg kozim serem, ja na pewno się na to zdecyduję następnym razem, gdyż efekt był dla mnie aż zbyt delikatny.
**nie mielę twarogu, gdyż używam twarogu ze strzałkowa, który jest bardzo gładki sam z siebie. jeśli nie masz pod ręką mielonego twarogu dobrej jakości, zmiel klasyczny twaróg na gładką masę, aby nie było grudek.
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
1. w kąpieli wodnej wszystkie składniki.
2. jeszcze ciepłą polewę rozprowadzaj po wierzchu sernika.
wykończenie:
- 150 g borówek amerykańskich
1. na ciepłej polewie rozsyp równomiernie borówki amerykańskie.
2. gdy ciasto ostygnie wstaw je do lodówki. najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Śliwka