Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Kolejny serniczek, który nam bardzo smakował. Połaczenie twarożku, brzoskwiń, rodzynek i kokosu to cudowny, delikatny smak. Sernik rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika ze stołu. :) Przepis pochodzi z internetu, jednak nie wiem dokładnie skąd. Na wykonanie przepis czekał dość długo, bo drukowałam go jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga. ;)

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*2 szklanki mąki

*1/2 szklanki cukry pudru

*3 żółtka*pół kostki margaryny

*3 łyżki śmietany

*łyżeczka proszku do pieczenia

*5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek z puszki

*20-25 dag rodzynek

Masa serowa:

*50 dag sera (dałam gotowy do wypieków)

*5 jaj

*niepełna szklanka cukru

*cukier waniliowy

*łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa:

*20 dag wiórków kokosowych

*pół kostki margaryny

*pół szklanki cukru

Wykonanie:

Spód: z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć je warstwą półcentymetrową w dużej formie. Na cieście ułożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki i posypać je sparzonymi rodzynkami.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać je z serem zmielonym dwukrotnie (ja nie musiałam mielić sera z wiaderka), cukrem waniliowym, mąką, a na końcu pianą z białek. Masę serową rozłożyć na owocach.

Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem na puch i cały czas ucierając wsypać wiórki kokosowe. Następnie równomiernie rozłożyć masę kokosową na warstwie sera i ugnieść lekko ręką, aby nie kruszyła się po upieczeniu. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20-30 minutach przykryć ciasto folią aluminiową aby wierzch się nie spalił.

Smacznego ! :)

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów