Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno dla fanów serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Smak kokosowy, dobrze się uzupełnia ze smakiem truskawek. Sernik jest delikatny, puszysty i nie za słodki. Polecam na deser na gorące dni 🙂

Zdjęcie - Sernik na zimno z serków homogenizowanych - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik kokosowy na zimno: 

tortownica śr. 21 -22 cm.

  • 600 g schodzonego serka homogenizowanego kokosowego 4 x150 g. ( u mnie Piątnica )
  • 2 galaretki mleczne Delecta + 2,5 szklanki gorącej wody
  • około 10 sztuk truskawek
  • 1 galaretka krystaliczna lub truskawkowa + 1,5 szklanki gorącej wody
  • biszkopty na spód sernika ( u mnie okrągłe Andante )

 

Jak przygotować sernik na zimno z serków homogenizowanych?

Na spód tortownicy daj papier do pieczenia, na spodzie rozłóż biszkopty.

Galaretki mleczne, dokładnie rozpuść w 2,5 szklanki gorącej wody i zostaw do schłodzenia. Najłatwiej schłodzić zanurzając naczynie z galaretką w większym naczyniu z lodowatą wodą i mieszać, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretka powinna zacząć tężeć, ale wciąż powinna być płynna.

Schłodzone serki przełóż do misy miksera, chwilę mieszaj na mniejszych obrotach, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę, na koniec chwilę ubijaj całość na większych obrotach. Masę serową, przelej na biszkopty, wyrównaj powierzchnię i daj do lodówki do stężenia.

Czyste truskawki bez szypułek, pokrój na grube plasterki. Plasterki rozłóż serniku. Galaretkę krystaliczną rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, odłóż do schodzenia. Ponownie tężejącą, ale płynną galaretkę wylej na truskawki. Gotowy sernik odłóż do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Gotowy sernik przechowuj w lodówce 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sernik na zimno z serków homogenizowanych - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów