Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego
Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie tego ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć kupnych biszkoptów. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Można dodać do mlecznej masy drobne owoce, a na wierzch dać galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone
Składniki na biszkopt
- 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
- 6 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
- 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
- szklanka gorącej wody