Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą
Ten sernik na zimno z malinami i białą czekoladą przygotowałem na bardzo specjalną okazję, dlatego zależało mi, aby wyglądał niczym tort. Składa się on z kilku smakowitych warstw, dzięki czemu po rozkrojeniu ukazuje swoje wyjątkowe wnętrze. Spód sernika przygotowałem z warstwy ciasta typu blondie z dodatkiem białej czekolady. Piekłem go jednak ciut dłużej, aby zyskał bardziej zwartą strukturę. Następnie ułożyłem warstwę galaretki malinowej, a całość przykryłem kremową masą serową z dodatkiem mascarpone i dużą ilością malin. Wierzch oraz boki ciasta zdobi cienka warstwa polewy czekoladowej na mleku skondensowanym z dodatkiem owoców. Sernik ozdobiłem zaś nieregularnymi rozetami z bitej śmietany, świeżymi malinami z ogródka i płatkami kwiatów nagietka oraz chabrów. Wydaje mi się, że w takiej formie ciasto prezentuje się naprawdę wyjątkowo i może z pewnością zastąpić tort.
Przygotowując ten sernik na zimno z malinami i białą czekoladą należy wyposażyć się w zestaw kilku okrągłych blaszek o różnych rozmiarach lub w regulowany rant cukierniczy. Zdecydowanie polecam tę drugą opcję, bo nie wymaga ona wymiany foremek podczas przygotowywania ciasta i znacznie ułatwia pracę. Jednakże jeśli takiego rantu nie posiadacie, to 3 tortownice o różnych rozmiarach również zdadzą egzamin. Jeśli nie posiadacie takiej liczby blaszek, to możecie również przygotować ciasto w jednej foremce, układając kolejno warstwy. Będzie mniej pracy, a ciasto będzie smakowało równie dobrze. Jednak wybór pozostawiam już Wam. Średnice dobrałem do ilości składników, lecz spokojnie możecie je delikatnie zmieniać, dopasowując ciasto do wyposażenia Waszej kuchni. Decydując się na rant cukierniczy, pamiętajcie, aby kolejne masy były odpowiednio schłodzone przed wylewaniem, aby nie wypłynęły poza formę i przygotujcie sobie od razu spód formy o nieco większym rozmiarze i pokryjcie go papierem do pieczenia lub perforowaną matą do wypieków.
Mam nadzieję, że skusicie się na ten sernik na zimno z malinami i białą czekoladą. Jest naprawdę znakomity i wbrew pozorom prosty w wykonaniu (i na pewno łatwiejszy niż niejeden tort), wymaga jedynie trochę cierpliwości. Zamiast malin możecie również wykorzystać ten przepis do innych sezonowych owoców. Ja już szykuję kolejną wersję z jagodami. ?
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą
Ilość porcji: ok. 16 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny Czas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
Spód z białą czekoladą:
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Galaretka malinowa:
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g)
- ok. 30 ml wody
Sernik malinowy
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 250 g mascarpone
- 750 g malin (u mnie czerwone i czarne)
- 200 g cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny (ok. 32 g)
- ok. 80 ml wody
Polewa malinowa z białą czekoladą:
- 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 200 g białej czekolady
- 150 g malin
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 12 g)
- ok. 20 ml wody
Dekoracja:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta naturalnego czerwonego barwnika spożywczego lub łyżeczka pudru z liofilizowanych malin
- garść malin (u mnie czerwone, czarne i żółte)
- łyżeczka płatków kwiatów nagietka i chabrów
PRZYGOTOWANIE
Spód z białą czekoladą
- Masło roztop wraz z czekoladą w kąpieli wodnej (nad garnek z gotującą się wodą wstaw miskę) i odstaw do przestudzenia.
- Kolejno do masy wbij jajko i połącz za pomocą trzepaczki.
- Mąkę wymieszaj wraz z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką do połączenia.
- Gotową masę umieść w tortownicy o średnicy 20 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 20-25 minut. (Po sprawdzeniu patyczkiem powinno się jeszcze delikatnie kleić). Odstaw do wystudzenia i delikatnie wyjmij z formy.
Galaretka malinowa
- Maliny zmiksuj z cukrem na mus za pomocą blendera.
- Żelatynę namocz w 10 ml zimnej wody, a następnie dolej 20 ml wrzątku i dokładnie ją w nim rozrób.
- Żelatynę połącz z malinami i galaretkę przełóż do okrągłego naczynia o średnicy 18 cm. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, aby przyspieszyć proces do stężenia. Gotową galaretkę wyjmij delikatnie z naczynia, wkładając je uprzednio na moment do ciepłej wody.
Sernik malinowy
(Twaróg i mascarpone wyjmij na ok. godzinę przed przygotowywaniem sernika, aby się ogrzały).
- Twaróg połącz z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dodaj 500 g malin i zmiksuj całą masę blenderem.
- Żelatynę namocz w 30 ml zimnej wody, a następnie wlej 50 ml wrzątku i dokładnie ją w nim rozrób.
- Gotową żelatynę dodaj do masy serowej i zmiksuj od razu ponownie całość blenderem, aby składniki się połączyły.
- Wrzuć pozostałe maliny (250 g) i delikatnie połącz z masą.
- Spód formy o średnicy 24 cm pokryj papierem do pieczenia. Na środek ułóż kruchy spód z białą czekoladą, a nań stężałą galaretkę malinową. Kolejno wylej masę serową i całość wyrównaj szpatułką.
- Sernik wstaw do lodówki na minimum 3 godziny do stężenia, a najlepiej na całą noc.
- Stężały sernik wyjmij delikatnie z rantu formy.
Polewa malinowa z białą czekoladą
- Maliny zmiksuj na mus i przecedź je przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Żelatynę namocz 20 ml zimnej wody.
- Mleko skondensowane zagotuj w rondelku i zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie rozprowadź ją w mleku.
- Następnie dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie ją w nim roztop. Na sam koniec całość połącz z sokiem malinowym.
- Polewę odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby zgęstniała.
- Stężały sernik przełóż do nieco większej formy o średnicy 26 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wylej nań polewę.
- Ciasto wstaw ponownie do lodówki na kolejne 2-3 godziny do całkowitego stężenia, a następnie delikatnie oddziel od rantu formy i przełóż na paterę.
Dekoracja
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Podziel na dwie porcje.
- Do jednej porcji dodaj odrobinę barwnika lub puder z liofilizowanych malin i dokładnie wymieszaj.
- Oba kremy przełóż do rękawów cukierniczych z tylką w kształcie rozety i ozdób wierzch sernika, tworząc nieregularną dekorację.
- W puste miejsca umieść maliny, a całe ciasto posyp płatkami kwiatów.