Sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami
Dla odmiany, przygotowałam sernik na kruchym spodzie z kakao i z brzoskwiniami. Sernik jest delikatny i puszysty, z brzoskwiniami prosto z drzewa, będzie równie smaczny, jak z brzoskwiniami z puszki.
Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie, to pyszne – sezonowe ciasto do wakacyjnej kawy 🙂
Składniki i przygotowanie sernika z brzoskwiniami
foremka 24 x 24 cm lub 22 x 30 cm.
Składniki na ciasto kruche
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
Sypkie składniki daj do miseczki i pomieszaj. Dodaj masło pokrojone ma małe kawałki i połącz składniki, do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagniataj ciasto. Z ciasta uformuj kulę i podziel ją na dwie równe części. Ciasto owiń folią spożywczą i daj do zamrażarki.
Składniki na sernik
- 1 kg zmielonego sera z wiaderka
- 4 duże jajka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g )
Dodatkowo – puszka brzoskwiń w syropie lub 3 duże brzoskwinie bez skórki, pokrojone na większe kawałki
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową, daj do misy miksera i połącz na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzyj na grubych oczkach i równomiernie rozłóż na papierze. Ciasto podpiecz w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut.
Na podpieczony spód, równomiernie przełóż masę serową, na masę rozłóż kawałki brzoskwiń, na brzoskwinie zetrzyj drugą połowę ciasta.
Sernik z brzoskwiniami piecz około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik pieczony na większej blaszce, będzie miał cieńszą warstwę kruchego ciasta. Sernik można przechowywać w lodówce, lub w temperaturze pokojowej. Smacznego 🙂