Sernik kawowy z wiórkami kokosowymi
Prosty, ale smaczny sernik. Lekko kawowy posmak i aromat. Kokos z powodzeniem można zastąpić migdałami. Wersja bez tzw. spodu. Troszkę opadł, ale u mnie to norma w przypadku pieczonych serników.
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1/2 szklanki mleka
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe (razem 75 g)
- saszetka kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzecha laskowego) - 18 g
- wiórki kokosowe
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki miksować około 5 minut. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.