Sernik kajmakowy na cieście orzechowym
Dzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię. Jak szukam ciasta tak żeby coś wybrać na szybko, to zaglądam właśnie tam. Ciasta wychodzą i są pyszne. Tym razem padło na sernik gotowany z kajmakiem na spodzie orzechowym. Przepis zmodyfikowałam nieco, bo zmniejszyłam ilość cukru i nie przekrawałam spodu na dwa blaty, tylko zostawiłam jeden, potem dałam ser, ciastka petitki i na wierzch ser, który przed podaniem posypałam kakao, nie dodawałam też alkoholu i kawy, bo ciasto jadły dzieci. Ciasto naprawdę pyszne, polecam, idealne na święta :-)
Blaszka 22x32 cm
Składniki ciasto orzechowe:
- 6 jajek
- 250 g zmielonych orzechów
- 150 g cukru
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik gotowany:
- 1 kg gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Mój ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy)
- 150 g masła
- 1 puszka kajmaku (500 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- ciastka typu petitki kakaowe
- kakao do posypania wierzchu
Ciasto:
1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją objętość i ma zgęstnieć.
2. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
3. Do jajek dodajemy naszą mieszankę i teraz na najniższych obrotach miksujemy do momentu połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy, trochę nam ono opadnie.
Ser:
1. Jajka za pomocą miksera łączymy z mlekiem. Do większego rondelka dajemy masło, roztapiamy, dodajemy kajmak i energicznie mieszamy do momentu połączenia się go z masłem.
2. Do masy maślanej dodajemy teraz ser, mieszamy, gotujemy, co jakiś czas mieszając. Jak masa zacznie wrzeć to dolewamy do niej jajka zmiksowane z mlekiem, mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Masa również musi zacząć wrzeć, oraz ma zgęstnieć. Ja pogotowałam jeszcze kilka minut po tym jak zawrzała.
3/4 gorącej masy wykładamy na ciasto orzechowe. Na masie układamy ciastka petitki, na wierzch wykładamy pozostałą masą, wyrównujemy i wkładamy ciasto najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao :-) Smacznego :-)