Sernik jagodowy z białą czekoladą
Szukajcie ostatnich świeżych jagód i koniecznie zróbcie ten sernik !
Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady, to sernik wyborny. Na pewno podbije Wasze kubki smakowe i skradnie niejedno serce.
Nie zastanawiaj się długo...bo nie ma nad czym. Przygotowanie sernika nie wymaga wielkich umiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych.
Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami świeżymi, jak i mrożonymi. Ja swój przygotowałam z owocami świeżymi, sezonowymi. Na straganach i w warzywniakach powinny być jeszcze ostatnie, tegoroczne jagody.
Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki.
PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na sernik jagodowy:
Spód do sernika:
Masa serowa:
Frużelina jagodowa:
Wykonanie sernika jagodowego:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Do misy przełożyć mielony ser, dodać cukier puder, całe jajka oraz żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietankę - wymieszać, ale nie ubijać. Najlepiej masę serową mieszać na wolnych obrotach miksera, używając mieszadła, nie ubijaczki.
W międzyczasie połamać czekoladę i przełożyć ją do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladę dodać do masy serowej - dobrze połączyć składniki.
Na koniec do masy serowej dodać jagody, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - nie miksować.
Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
3. Przygotować frużelinę ( jeśli nie lubicie lub nie chcecie - ten etap można pominąć - sernik bez frużeliny smakuje równie wybornie )
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.
W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąkę ziemniaczaną - zagotować i zdjąć z ognia.
Następnie dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać.
Lekko ciepłą frużelinę wylać na upieczony sernik.
Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki.
Smacznego !
Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady, to sernik wyborny. Na pewno podbije Wasze kubki smakowe i skradnie niejedno serce.
Nie zastanawiaj się długo...bo nie ma nad czym. Przygotowanie sernika nie wymaga wielkich umiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych.
Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami świeżymi, jak i mrożonymi. Ja swój przygotowałam z owocami świeżymi, sezonowymi. Na straganach i w warzywniakach powinny być jeszcze ostatnie, tegoroczne jagody.
Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki.
PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na sernik jagodowy:
Spód do sernika:
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
Masa serowa:
- 800 g mielonego twarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa )
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 g białej czekolady
- 150 g śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g jagód
Frużelina jagodowa:
- 200 g jagód
- 30 ml wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny + odrobina wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody
Wykonanie sernika jagodowego:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Do misy przełożyć mielony ser, dodać cukier puder, całe jajka oraz żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietankę - wymieszać, ale nie ubijać. Najlepiej masę serową mieszać na wolnych obrotach miksera, używając mieszadła, nie ubijaczki.
W międzyczasie połamać czekoladę i przełożyć ją do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladę dodać do masy serowej - dobrze połączyć składniki.
Na koniec do masy serowej dodać jagody, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - nie miksować.
Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
3. Przygotować frużelinę ( jeśli nie lubicie lub nie chcecie - ten etap można pominąć - sernik bez frużeliny smakuje równie wybornie )
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.
W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąkę ziemniaczaną - zagotować i zdjąć z ognia.
Następnie dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać.
Lekko ciepłą frużelinę wylać na upieczony sernik.
Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki.
Smacznego !