Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek
Pomysł może brzmi dziwnie, bo sernik gotowany. Ale bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu. Bez pieczenia, a sernik naprawdę pyszny, no i ta polewa z roztopionych krówek. Sam sernik nie jest słodki, ale właśnie krówkowa polewa dopełnia jego smak.
Porcji: blaszka 18x18cm
Składniki:
500g twarogu trzykrotnie mielonego/ z wiaderka
2 jajka
1/3 szklanki mleka
120g masła
1/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 paczka herbatników
6 krówek
2 łyżki śmietany kremówki
Zaczynamy od przygotowania blaszki. Wykładamy ją papierem do pieczenia i wykładamy jedną warstwę herbatników.
W jednej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z twarogiem.
W drugiej misce rozpuszczamy budyń w mleku. Trochę ciężko będzie rozmieszać budyń w takiej ilości mleka, ale się uda.
W dużym rondlu, najlepiej z grubszym dnem rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy rozpuszczony budyń, a na końcu twaróg. Mieszamy bardzo dokładnie, do otrzymania jednolitej masy. Masa powinna się podgrzewać około 15-20 minut, do momentu zgęstnienia. Należy często mieszać masę, bo łatwo przywiera do dna.
Gotową masę serową (połowę) wylewamy na herbatniki. Nakładamy drugą warstwę herbatników i ponownie wylewamy na nie drugą warstwę masy serowej. I kolejna warstwa herbatników.
W małym rondelku rozpuszczamy krówki ze śmietaną kremówką.
Polewamy nią ostatnią warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.