Sernik brzoskwiniowy z musem krówkowym – bez pieczenia
Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.
Ciasto przygotowane na Święta przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia.
Warstwa sernika na zimno z brzoskwiniami przełożona herbatnikami i pokryta musem o smaku krówki – fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Pycha!
Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ).
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( 24×36 )
* twaróg mielony -1 kg
* cukier puder – 150 g
* śmietana 30% – 200 ml
* żelatyna – 3 łyżki
* wrzątek – 100 ml
* brzoskwinie w puszce ( po odsączeniu ) – ok. 500 g
MUS KRÓWKOWY:
* śmietana kremówka 30% – 600 ml
* masa krówkowa – 1 puszka
* żelatyna – 2 łyżki
* wrzątek – 80 ml
POLEWA:
* czekolada mleczna 200 g
* mleko – 5 łyżek
DODATKOWO:
* herbatniki – 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na spód blachy wykładamy herbatniki ( będą 3 warstwy ).
MASA SEROWA:
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kosteczkę.
3 łyżki żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku, odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Do twarogu dodajemy cukier puder, miksujemy.
Dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej ), wszystko razem dokładnie miksujemy.
Dodajemy brzoskwinie, delikatnie mieszamy szpatułą.
Wykładamy na herbatniki, równamy, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
MUS KRÓWKOWY:
2 łyżki żelatyny zalewamy 80 ml wrzątku, mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy żelatynę hartują wcześniej.
Wykładamy na herbatniki, równamy.
Zakrywamy 3 warstwą herbatników.
Polewamy czekoladą rozpuszczoną na kąpieli z 5 łyżkami mleka.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
Polecam również inne, nowe ciasta bez pieczenia z bloga – KLIK!