Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Scones to najszybsze i najprostsze na świecie angielskie (lub szkockie) bułeczki – ciasteczka, idealne kawy czy herbaty, zwykle robione bez dodatków i podawane z masłem albo konfiturą. Tym razem wykorzystałam wiosenny sezon pachnący moim ulubionym zielem i zrobiłam scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą – spróbuj koniecznie, bo są bardzo proste, pyszne i idealne na śniadanie albo przekąskę. Możesz jeść je same albo przekroić i posmarować masłem – wtedy smakują jeszcze lepiej!

Zdjęcie - Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiScones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Rodzaj: wegetariańskie

Ilość porcji: 6-7 scones

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą:

  • 175g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50g zimnego, pokrojonego masła
  • 70g pokruszonej fety
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml kefiru lub maślanki
  • 30 ml mleka
  • 4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego + 1 listek do ozdoby
  • 1 jajko

Jak zrobić scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą?

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  • W misce wrzucamy mąkę, proszek, sól i cukier. Dodajemy masło i kruszymy w palcach z mąką, dodajemy fetę, kefir z mlekiem i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania nierozlatującego się ciasta.
  • Wałkujemy na grubość około 2-3 cm i wykramy 6-7 kółek.
  • Każde kółko smarujemy roztrzepanym jajkiem, na wierzchu układamy kawałek czosnku niedźwiedziego do ozdoby i jeszcze raz smarujemy.
  • Pieczemy 15 minut.

Smacznego!

Masz ochotę na więcej czosnku niedźwiedziego? Spróbuj ten ormiański chlebek z czosnkiem niedźwiedzim albo cukiniową zupę krem z czosnku niedźwiedziego!

Zdjęcie - Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów