Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Scones to najszybsze i najprostsze na świecie angielskie (lub szkockie) bułeczki – ciasteczka, idealne kawy czy herbaty, zwykle robione bez dodatków i podawane z masłem albo konfiturą. Tym razem wykorzystałam wiosenny sezon pachnący moim ulubionym zielem i zrobiłam scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą – spróbuj koniecznie, bo są bardzo proste, pyszne i idealne na śniadanie albo przekąskę. Możesz jeść je same albo przekroić i posmarować masłem – wtedy smakują jeszcze lepiej!
Scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 6-7 scones
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą:
- 175g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g zimnego, pokrojonego masła
- 70g pokruszonej fety
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml kefiru lub maślanki
- 30 ml mleka
- 4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego + 1 listek do ozdoby
- 1 jajko
Jak zrobić scones z czosnkiem niedźwiedzim i fetą?
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
- W misce wrzucamy mąkę, proszek, sól i cukier. Dodajemy masło i kruszymy w palcach z mąką, dodajemy fetę, kefir z mlekiem i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania nierozlatującego się ciasta.
- Wałkujemy na grubość około 2-3 cm i wykramy 6-7 kółek.
- Każde kółko smarujemy roztrzepanym jajkiem, na wierzchu układamy kawałek czosnku niedźwiedziego do ozdoby i jeszcze raz smarujemy.
- Pieczemy 15 minut.
Smacznego!
Masz ochotę na więcej czosnku niedźwiedziego? Spróbuj ten ormiański chlebek z czosnkiem niedźwiedzim albo cukiniową zupę krem z czosnku niedźwiedziego!