Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III
Kolejna propozycja obiadu do diety - szybka przemiana w fazie III. Mięciutki, kruchy schab duszony w sosie pomidorowo - kokosowym z dodatkiem zeszklonej cebulki. Charakteru całości dodaje oregano.
Wszystkim, poza dietą również polecam to danie. Połączenie mleka kokosowego z przecierem pomidorowym zamiast tradycyjnej śmietany jest nie tylko zdrowsze, ale daje niezwykły w smaku sos.
Schabik smakuje obłędnie! Przygotuj koniecznie!
Składniki na 4 porcje:
około 500 g schabu (4x120 g)
1 duża cebula
250 ml mleka kokosowego
400 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, z tego przepisu)
2 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
suszone oregano
Wykonanie:
- pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać oregano Odstawić na kilkanaście minut
- porcje mięsa obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pociętą cebulę. Przełożyć do rondla. Resztki z patelni zalać odrobiną wody, zeskrobać i dołożyć do rondla
- zawartość rondla zalać mlekiem kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut
- podałam z pieczonym batatem
Uwagi: kmpletny obiad to porcja schabu+bataty+grapefriut