Schab na dziko – przepis z zeszytu mamy

Schab na dziko 😍 przepis z zeszytu mamy ♥️ Usmażony na oleju Kujawskim 3 ziarna, bo to olej, który świetnie się nadaje do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Jego ogromną zaletą jest szklana butelka! W tym przepisie użyłam go zarówno do marynaty, jak i smażenia.
Składniki na schab na dziko:
- 1 kg schabu
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna do smażenia
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę do schabu:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki majeranku (ja dałam czosnek niedźwiedzi i też było super)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
Jak zrobić schab na dziko – przepis z zeszytu mamy?
1️⃣Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
Porada: jeśli chcemy go tylko smażyć, to plasterki muszą być cienkie. Natomiast jeśli będą grubsze, to schab będzie wymagał wstawienia do piekarnika i dopieczenia.
2️⃣ Każdy kawałek schabu oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem.
3️⃣ Składniki na marynatę olejową mieszamy. Wkładamy do niej pokrojony schab i marynujemy go najlepiej przez około 3-4 dni. Codziennie mieszamy schab z marynatą.
4️⃣ Po zamarynowaniu schab smażymy z obydwu stron na patelni z rozgrzanym olejem Kujawskim 3 ziarna. Jeśli był długo marynowany i plasterki są cienkie, to możemy od razu podawać. W przypadku grubszych plastrów wkładamy je do naczynia z pokrywką do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni C.
Porada: Podczas smażenia schabu, aby zachować jego soczystość, smaż go na średnim ogniu przez krótki czas z każdej strony. Zbyt długie smażenie może spowodować, że mięso stanie się suche. Jeśli masz wątpliwości, czy schab jest dobrze usmażony, możesz rozciąć jeden plasterek i sprawdzić, czy w środku nie jest surowy.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 4 dni
Stopień trudności: prosty przepis