Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią

Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią

Danie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, zarazem. Delikatne mięso, sos na bazie białego wina i ten wyjątkowy aromat szałwii.

Zdjęcie - Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cielęcina z dojrzewającą szynką tworzą znakomity duet, trochę na zasadzie przyciągania przeciwieństw, doskonale się uzupełniają. Saltimbocca zadowoli każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Zdjęcie - Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią

Agata, 16 października 2013

Zdjęcie - Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kawałki mięsa rozbij na grubość ok. 0,5 cm. Przypraw pieprzem, na każdy kawałek połóż listek szałwii oraz plaster szynki. W razie konieczności zepnij "warstwy" wykałaczką. Porcje delikatnie oprósz z obu stron mąką. Usmaż z obu stron, zaczynając od tej z szynką.

Kotleciki zalej winem, duś ok. 15 minut, aż sos się zredukuje (większość płynu odparuje).

Kategorie przepisów