Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią
Danie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, zarazem. Delikatne mięso, sos na bazie białego wina i ten wyjątkowy aromat szałwii.
Cielęcina z dojrzewającą szynką tworzą znakomity duet, trochę na zasadzie przyciągania przeciwieństw, doskonale się uzupełniają. Saltimbocca zadowoli każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Saltimbocca- kotleciki cielęce z szałwią Składniki- cielęcina - 6 szt- plastry udźca, sznycle
- szynka dojrzewająca - 6 cienkich plastrów
- szałwia - 6 listków
- mąka pszenna - 1 łyżka
- wino białe wytrawne - ok. 200 ml, użyłam Chardonnay
- pieprz - świeżo mielony
- masło klarowane - 1 łyżka
Kawałki mięsa rozbij na grubość ok. 0,5 cm. Przypraw pieprzem, na każdy kawałek połóż listek szałwii oraz plaster szynki. W razie konieczności zepnij "warstwy" wykałaczką. Porcje delikatnie oprósz z obu stron mąką. Usmaż z obu stron, zaczynając od tej z szynką.
Kotleciki zalej winem, duś ok. 15 minut, aż sos się zredukuje (większość płynu odparuje).