Salmorejo czyli zupa na zimno

W życiu trzymam się bardzo prostej zasady- jak zupa, to ciepła (a czasami nawet gorąca). Nie znoszę wprost letniej ogórkowej, czy nie daj boże za krótko podgrzewanego rosołu. Ale czasem… latem… przychodzi czas wyjątkowy i upalny. Najlepszy na chłodnik.

Tym razem jego andaluzyjska wersja- salmorejo. Sycąca, aromatyczna i podawana niczym nasz poczciwa buraczkowa odmiana – z jajkiem gotowanym na twardo.

Nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji! Jedna papryka więcej czy mniej, dodatkowy pomidor czy dorzucone pół cebuli tylko urozmaici jej smak zupy!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Salmorejo czyli zupa na zimno

Agata, 23 sierpnia 2010

Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pomidory - 500 g , mięsiste
  • czerwona papryka - 1 szt
  • chleb - 2 kromki, czerstwy
  • ocet - 1 łyżka, najlepiej cherry
  • cebula - 1/2 dużej sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa - 4 łyżki plus do podania
  • jajka - 2 szt ugotowane na twardo
  • cukier - odrobina do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować na gętą, jedwabista zupę-krem. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce, minimum przez 2 godziny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, polaną oliwą.

Przepisy z tych kategorii

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Omlet z pimientos de Padrón

Omlet z pimientos de Padrón

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Frytki z młodych ziemniaków i …

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chłodnik z ogórkami i awokado

Chłodnik z ogórkami i awokado

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa botwinka
1

Zupa botwinka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust