Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Pyszna sałatka ziemniaczana. Idealna na letni obiad lub kolację.
Sałatka ziemniaczana jaką tym razem przygotowałam jest z dodatkiem ogórków, jabłka, czerwonej cebuli i wędzonej makreli. Całościowo wyszło bardzo smacznie i kolorowo (na żywo wygląda zdecydowanie ładniej, niż widać na zdjęciu – drobno posiekana czerwona cebulka oraz posiekana natka dodawały całości nie tylko smaku, ale i uroku.
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Warto więc przygotować ją wcześniej i odłożyć do lodówki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.
- 700 g ziemniaków
- około 200 g wędzonego filetu z makreli
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- 1 duża czerwona cebula
- 4-5 ogórków konserwowych
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie – 1 łyżka majonezu kieleckiego
- posiekana natka lub szczypiorek
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki (usuwamy wszystkie ości).
Ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Oliwę łączymy z octem jabłkowym i musztardą, dokładnie mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu o jednolitej konsystencji (polecam mieszanie w zamkniętym słoiczku, ta metoda sprawdza się najlepiej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Polewamy sałatkę (ja do sosu dodałam jeszcze dodatkowo 1 łyżkę majonezu kieleckiego. Tak lubię). Posypujemy posiekaną zieleniną.