Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, czerwoną cebulą, ogórkami i koperkiem
Latem, zwłaszcza gdy pojawiają się młode ziemniaki, uwielbiam przygotowywać sałatki ziemniaczane.
Na blogu jest już podobny przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórami i rzodkiewką, ale tutaj dodatkowo dodałam marynowaną czerwoną cebulę. O jejku, jakie to wyszło dobre! Koniecznie musicie spróbować.
Sałatka ziemniaczana będzie idealna sama w sobie lub podana jako dodatek do mięs z grilla.
Wspomniana sałatka:
Ziemniaczana sałatka z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką, czerwoną cebulą, ogórkami i koperkiem:
- 500-600 g ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4-5 kiszonych ogórków (może być mniej, jeśli są duże)
- 1-2 czerwone cebule
- 1 lekko kopiasta łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1-2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką, czerwoną cebulą, ogórkami i koperkiem?
Obrane lub wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w kostkę.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki.
Ogórki kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilkanaście minut.
Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec łączymy z posiekanym koperkiem.
Ziemniaki mieszamy z rzodkiewką, ogórkami oraz odcedzoną z zalewy cebulą. Mieszamy z sosem. Odstawiamy do schłodzenia.