Sałatka ze szpinaku z pieczoną kalarepą i rzodkiewką

Sałatka ze szpinaku z pieczoną kalarepą i rzodkiewką

  Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z pieczoną kalarepą i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z pieczoną kalarepą i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g kalarepy
  • pęczek rzodkiewek
  • 75 ml oleju Oliwier
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 ml miodu
  • 35 g szalotki lub małej cebulki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy na pół. Skrapiamy Oliwierem i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach C. Lekko studzimy.

 

Szalotkę lub cebulkę bardzo drobno kroimy. Dodajemy 50 ml Oliwiera, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.

 

Przygotowanym dressingiem polewamy umyte i osuszone liście szpinaku.

 

Szpinak układamy na talerzach lub w miseczkach. Na liście wykładamy pieczone warzywa.

 

Podajemy od razu samodzielnie lub z grzankami.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów