Sałatka ze szpinaku z pieczoną kalarepą i rzodkiewką
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g kalarepy
- pęczek rzodkiewek
- 75 ml oleju Oliwier
- sok z 1/2 cytryny
- 15 ml miodu
- 35 g szalotki lub małej cebulki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy na pół. Skrapiamy Oliwierem i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach C. Lekko studzimy.
Szalotkę lub cebulkę bardzo drobno kroimy. Dodajemy 50 ml Oliwiera, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Przygotowanym dressingiem polewamy umyte i osuszone liście szpinaku.
Szpinak układamy na talerzach lub w miseczkach. Na liście wykładamy pieczone warzywa.
Podajemy od razu samodzielnie lub z grzankami.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl