Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami

Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ze szpinaku z buraczkami, pomarańczą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g szpinaku baby
  • 150 g upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 50 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 15 ml octu z czerwonego wina
  • 15 ml miodu
  • 3–4 kromki chleba tostowego
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Liczba porcji: 2–3

Czas przygotowania: 20 minut


Buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Pomarańczę filetujemy ostrym nożem, a następnie lekko kroimy. Sok, który wyciekł, przelewamy do salaterki. Wyciskamy też resztę pomarańczy pozostałą po filetowaniu.

W salaterce przygotowujemy dressing: sok z pomarańczy, miód, olej i ocet mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do dressingu dodajemy bakalie i drobno posiekaną czerwoną cebulę.

Z chleba wykrawamy różnej wielkości gwiazdki za pomocą foremek do ciastek. Smarujemy lekko Oliwierem i smażymy lub opiekamy na złoty kolor z obu stron. Szpinak lekko kroimy. 

Do dressingu z bakaliami dodajemy pokrojony szpinak i buraczki. Mieszamy. 

Sałatkę przekładamy do salaterki lub na talerz, formując kopczyk.

Na sałacie układamy cząstki pomarańczy, a na czubku grzankę-gwiazdkę. 

Serwujemy. 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy