Sałatka ze szparagów i truskawek
Jest lato, nie da się ukryć. Za oknem temperatura przekroczyła 30 stopni i super! Uwielbiam taką pogodę! Ale nie są to warunki sprzyjające staniu przy garach. O nie! Właściwie najlepszym pożywieniem są lody, a poza tym warzywa i owoce. Pełnia sezonu truskawkowego i kończący się sezon na szparagi skłoniły mnie do przygotowania sałatki, która dla mnie jest kwintesencją wczesno letnich smaków. Truskawki i szparagi to bardzo dobry duet, do tego sos na bazie octu balsamicznego i nic więcej do pełni kulinarnego szczęścia nie trzeba. No może poza kromką grillowanego pieczywa. Smacznego!
Składniki:
sałata rzymska
200 g truskawek
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki masła
75 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Przygotowanie:Sałatę, szparagi i truskawki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.Obrywamy liście sałaty i układamy na półmisku, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki, odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Na suchej patelni prażymy przez chwilę płatki migdałów, przesypujemy je do miseczki. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szparagi. Podsmażmy przez 2-3 minuty, po czym wlewamy białe wino. Szparagi przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu, aż wino całkowicie odparuje, a warzywa będą nadal chrupiące. Szparagi układamy na sałacie razem z przygotowanymi truskawkami i płatkami migdałów.
W małej miseczce przygotowujemy sos: oliwę, miód, musztardę i ocet dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem skrapiamy sałatkę, którą podajemy z kromką grillowanego pieczywa.