Sałatka ze szparagów i parmezanu
Sałatka ze szparagów i parmezanu.
Sałatka ze szparagów i parmezanu
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 3/4 szklanki pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka szparagów oczyszczonych ze stwardniałych części
- 1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych na mniejsze części
- 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- ziarna sezamu do posypania sałatki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- około 2 łyżeczki cukru ( do smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i mielony pieprz do smaku
Przepis na sałatkę ze szparagami :
Krok 1.
- Szparagi zblanszować kilka minut we wrzątku, aż będą al' dente, następnie włożyć je na chwilę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć z wody.
- Mieszankę sałat rozłożyć na 4 talerzach, na nich ułożyć szparagi, pomidory, cebulę, plasterki czosnku, oliwki i pestki dyni.
- Sałatki posypać sezamem i tartym parmezanem.
- Przygotowanym sosem polać wszystkie sałatki, udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem.
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na sałatki, które mogą Ci się spodobać :
- Sałatka ze szpinakiem i fetą >>>
- Przepis na sałatkę grecką z greckim sosem sałatkowym>>>
- Sałatka z pomidorów do obiadu>>>
- Sałatka izraelska>>>
- Sałatka pomidorowa z najbardziej niesamowitym sosem>>>
- Szybkie pikle z ogórka do obiadu>>>
- Sałatka włoska caprese>>>
- Sałatka z łososia i jajek na twardo>>>
Sałatka ze szparagów .