Sałatka z ziemniakami, jajkiem i szparagami
Kiedy za oknem robi się coraz cieplej, a na straganach czy sklepach pojawiają się młode ziemniaki, szparagi i tego typu warzywne pyszności, zamiast na tradycyjne obiady (typu kotlet, ziemniaki i surówka), mam ochotę na coś innego, takiego typowo letniego.
Dzisiejsza propozycja to pewnego rodzaju sałatka z ziemniakami. Podać można ją solo, jako bezmięsny obiad, ale ja dodatkowo podałam je z szaszłykami z kurczaka w migdałowej posypce. Wyszło wyśmienicie, dokładnie tak, jak to sobie wyobrażałam ?
Co prawda tak przygotowane danie nie wygra w konkursie na NAJSZYBSZE danie, bo wymaga kilku etapów przygotowań i pobrudzenia kilku naczyń, ale moim zdaniem warto.
Sałatka składa się ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, ziemniaków, szparagów i jajka. Jajko możesz ugotować na twardo lub na miękko, tak jak lubisz. Myślę, że to fajna propozycja na obiad czy ciepłą kolację.
na 3 porcje:
- 500-600 g młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 1 szkl. mrożonego groszku zielonego
- 4-5 jajek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki posiekanej dymki/szczypiorku
- 1 łyżka musztardy, np sarepskiej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła Ghee* , masła klarowanego/lub dodatkowe 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, jeśli są duże, kroimy na pół. Następnie gotujemy je w osolonym wrzątku nieco krócej niż zazwyczaj (nie mogą się rozpadać, ale powinny być już dosyć miękkie). Odcedzamy.
Jajka gotujemy – na miękko lub na twardo, jak lubisz. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół.
Zielone szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki (wystarczy złapać je za oba końce i nagiąć, a same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie w pozycji pionowej, główkami do góry, wkładamy je do gorącej wody i gotujemy przez kilka minut (u mnie 3-4 minuty, ale jeśli masz grubsze szparagi, być może będą potrzebować nieco dłuższego gotowania. Pamiętaj, ugotowane szparagi wciąż powinny pozostać jędrne). Gotowe szparagi wyławiamy i odstawiamy na talerz.
Zielony groszek gotujemy do miękkości (można w wodzie, w której gotowały się szparagi).
3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz musztardę umieszczamy w słoiczku i potrząsamy aż do otrzymania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ziemniaki i obsmażamy je przez kilka minut, aż do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do dużej miski.
Do miski z ziemniakami dodajemy zielony groszek oraz świeży szpinak. Całość polewamy przygotowanym sosem. . Rozdzielamy na 3 talerze. Dokładamy jajka oraz szparagi. Posypujemy posiekaną natką oraz dymką.
*link afiliacyjny
Polecam również przepis na Ciasto z masą kawową i malinami