Sałatka z zielonej fasolki i sera feta
W poszukiwaniu przepisów do akcji Hola Mexico zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja. Znalazłam tam przepis na smaczną i kolorową sałatkę. Składniki są raczej swojskie więc każdy może sobie taką sałatkę zrobić. Bardzo polecam.
Składniki:
- 350 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 posiekana czerwona papryka
- 1 posiekana czerwona cebula
- 3 - 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 pokrojone w plasterki rzodkiewki
- 75 g pokruszonego sera feta
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 80 ml oliwy z oliwek
- 3 dojrzałe pomidory pokrojone w cząstki
-
pieprz.
Fasolkę ugotować na parze. Przełożyć fasolkę do miski. Dodać paprykę, cebulę, kolendrę, rzodkiewki i ser feta. Posypać mielonym pieprzem i oregano. Wymieszać ocet z oliwą z oliwek. Sosem polać sałatkę. Wymieszać potrząsając. Przełożyć sałatkę na półmisek i podawać z cząstkami pomidora. Sałatkę można podawać od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego:)