Sałatka z wędzonego łososia na roszponce
Minimum składników, maksimum smaku. Ta nieskomplikowana sałatka potwierdza tylko zasadę, z którą się zgadzam, że proste znaczy dobre. I te kolory...wiosna na talerzu:)
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 15 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 garści umytej i osuszonej roszponki
- 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku oraz
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- ¾ łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz czarny świeżo mielony
- do dekoracji: 2 gałązki koperku oraz 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Sposób wykonania:
- z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos winegret, dodajemy posiekany koperek,
- plastry łososia dzielimy na mniejsze lub zwijamy dowolnie,
- na talerzach układamy roszponkę, plasterki łososia oraz cząstki pomidorów,
- całość skrapiamy winegretem (sałatkę najlepiej skropić sosem na 10-15 min. przed podaniem.
Inne propozycje:
Błyskawiczna sałatka truskawkowa
Lekka sałatka z kurczakiem i mango
Grillowane krewetki na sałacie z chorizo