Sałatka z tuńczykiem, serem pleśniowym i oliwkami
Szybka sałatka, którą zrobiłam na poczęstunek dla przyjacióki, kiedy nie mialam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego i pracochłonnego ;) Tuńczyk, ser pleśniowy, oliwki, pomidorki i klasyczny winegret :)
Taka sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub po prostu na kolację.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI
(2 porcje)
1 garść sałaty strzępiastej,
1 garść rukoli,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
ok. 80g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur),
1 garść pomidorków koktajlowych,
3 łyżki czarnych oliwek,
świeża bazylia,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz
Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
Tuńczyka osączyć. Ser pokroić w kostkę. Pomidorki i oliwki przekroić na połówki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzach, polać sosem, na koniec udekorować listkami bazylii.