Sałatka z topinamburem i pieczarkami
Prosta sałatka do podania na ciepło. Możemy zaserwować ją, jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby.
Przepis przygotowany został do 4 numeru Magazynu Kulinarnego "Kocioł" (klik) i tam również go znajdziecie. Wystąpił w towarzystwie wielu świetnych pomysłów na wykorzystanie topinambura w kuchni.
Sałatka z topinamburem i pieczarkamiSKŁADNIKI:
Przepis przygotowany został do 4 numeru Magazynu Kulinarnego "Kocioł" (klik) i tam również go znajdziecie. Wystąpił w towarzystwie wielu świetnych pomysłów na wykorzystanie topinambura w kuchni.
Sałatka z topinamburem i pieczarkamiSKŁADNIKI:
- 400 g małych pieczarek
- 400 g topinamburu
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Topinambur dokładnie umyj, cieniutko obierz i pokrój na kawałki wielkością podobne do podzielonych pieczarek.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj topinambur. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Podkręć gaz i dorzuć pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut do ładnego zezłocenia.
- Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę.