SAŁATKA Z SOCZEWICY
W diecie o niskim indeksie glikemicznym odpadają praktycznie całkowicie tzw. złe węglowodany, dodatkowo w fazie kiedy zależy nam na schudnięciu należy bezwzględnie unikać łączenia nawet tych dobrych węglowodanów z posiłkami tłuszczowymi.
Dodatkiem do porcji mięsa powinna być solidna porcja surówki z sezonowych warzyw. Doskonale też nadaje się na taki dodatek np. soczewica.
Pomysł na przepis na tę sałatkę znalazłam w książce Montignac nad Wisłą, troszkę zmodyfikowałam go i proszę...
foto - Laura SKŁADNIKI:
Warzywa opłukać i oczyścić. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i oprószyć solą, ogórka i paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem, doprawić solą.
Dodatkiem do porcji mięsa powinna być solidna porcja surówki z sezonowych warzyw. Doskonale też nadaje się na taki dodatek np. soczewica.
Pomysł na przepis na tę sałatkę znalazłam w książce Montignac nad Wisłą, troszkę zmodyfikowałam go i proszę...
foto - Laura SKŁADNIKI:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 por - tylko biała część
- 1/2 dużego ogórka
- 1 mała czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
Warzywa opłukać i oczyścić. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i oprószyć solą, ogórka i paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem, doprawić solą.