Sałatka z soczewicy z warzywami
Ugotowana czarna soczewica, drobno posiekana czerwona kapusta, rzodkiewka ogórek, koperek, To główne składniki sałatki. Można dodać czarną porzeczkę. Świetnie pasuje na obiad lub kolację oraz jako dodatek do pieczonych ryb.
Składniki na sałatkę z soczewicy z warzywami:
- 2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy lub zielonej (może być gotowa ze słoika)
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- kawałek ogórka
- 4 rzodkiewki
- czerwona cebula
- 1/4 szklanki czarnej porzeczki
- drobno pokrojony koperek
- Dressing:
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
- musztarda francuska 1 łyżeczka
- ocet winny 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę z soczewicy z warzywami?
Kapustę rozdrabniłam w malakserze i wymieszałam z solą. Odstawiłam aby zmiękła. Cebulę, rzodkiewki i ogórka pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem wymieszałam. Zamieszkałam składniki dressingu i wymieszałam. Dodałam koperek.