Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami
„Ostatnio jurorzy są dla mnie bardzo łaskawi. Niedawno II miejsce w konkursie galaretowym, a teraz jedna z 6 głównych nagród w konkursie z serem w roli głównej. Chociaż w planach miałam wysłanie kilku przepisów, ostatecznie z powodu dużego zaangażowania w pierwszy z konkursów, nie starczyło mi czasu i ostatecznie zgłosiłam jeden, nie licząc na żaden sukces. Tym większe więc było moje zdziwienie gdy otworzyłam skrzynkę pocztową i zobaczyłam list z informacją o wygranej. Organizatorom należą się też dodatkowe pochwały za wyjątkowo szybkie ogłoszenie wyników pomimo bardzo wielu zgłoszonych przepisów. Nagrodą w konkursie jest roczna dostawa francuskich serów. Czeka nas więc przez najbliższy rok prawdziwa uczta serowa. A oto i przepis konkursowy."
Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami
(przepis własny)
Składniki na 4porcje:
1 opakowanie 250g sera Camembert Le Rustique
1 opakowanie 100g rukoli
4 świeże figi
4 łyżki pestek granatu
2 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
4 łyżki oleju z pestek słonecznika
2 łyżki octu jabłkowego
0,5 łyżeczki miodu słonecznikowego
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Opłukać rukolę w zimnej wodzie i osuszyć w wirówce do sałaty. Figi pokroić na ćwiartki, a ser w trójkąty. Wymieszać wszystkie składniki marynaty trzepaczką rózgową aby powstał gładki aksamitny sos o konsystencji emulsji.
Rozłożyć rukolę na talerzach. Na rukoli ułożyć trójkąciki sera camembert i ćwiartki fig. Posypać pestkami granatu i dzikim ryżem. Polać przygotowanym dresingiem. Odstawić na 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Podawać z białym wytrawnym winem np. Chardonnay.