Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą
Ta sałatka okazała się niezwykle pozytywnym zaskoczeniem. Nie było osoby, która by jej nie chwaliła i nie poprosiła o dokładkę. I aż żal, że wyszła jej niezbyt duża porcja 😉
Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą z pewnością spisze się jako sałatka imprezowa. Goście z pewnością będą zachwyceni i połączeniem smaków i tekstur. Słona feta idealnie komponuje się ze słodkimi winogronami, a podprażone płatki migdałowe nadają chrupiącego charakteru. Całości dopełnia czosnkowy sos, który idealnie się tutaj wpasowuje.
Pyszna sałatka. Polecam ją Wam gorąco, bo te kilka składników dało finalnie doskonały efekt.
Składniki na sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą:
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 400-500 g zielonych, bezpestkowych winogron (polecam odmianę sweet globe)
- około 180-200 g fety/favity
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 1-2 małe ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z selera konserwowego z winogronami i fetą?
Seler osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
Winogrona myjemy, kroimy na pół.
Fetę kroimy w drobną kostkę.
Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni (pilnujemy, by się nie spaliły, co jakiś czas potrząsając patelnią).
Majonez łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Składniki sałatki mieszamy (część płatków migdałowych można odłożyć i posypać sałatkę już po wyłożeniu do docelowej salaterki).
inspiracja – wielkie żarcie/gospodyni miejska