Sałatka z ryżem i warzywami

Sałatka z ryżem i warzywami

Sałatki z ryżem można komponować dowolnie, są uniwersalne i sycące. Możesz zabrać taką sałatkę na uczelnię i do pracy. Spróbuj też klasycznej sałatki z ryżem w wersji z tuńczykiem. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, więc będzie to idealny, zdrowy posiłek dla osób, które nie jedzą glutenu. Polecam spróbować 🙂

Zdjęcie - Sałatka z ryżem i warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę z ryżem
  • 100 g  ulubionego ryżu ( dobry będzie ryż brązowy lub parboiled )
  • 1 małe, dojrzałe awokado + łyżka soku z cytryny
  • 1 mała słodka cebula
  • 2 – 3 plasterki ulubionej szynki
  • mała puszka kukurydzy ( 85 g )
  • garść posiekanej dymki
Składniki na sos
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • spora szczypta pieprzu

Ryż opłukaj, daj do mniejszego garnka. Dolej tyle wody, żeby sięgała 2-3 cm nad powierzchnię ryżu, dodaj łyżeczkę soli. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, do czasu, kiedy ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.

Cebulę i plasterki szynki, pokrój drobno. Awokado przekrój na dwie połowy, przekręć i łyżką wydrąż miękki miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i od razu pomieszaj z sokiem z cytryny.

Do miski daj ryż, osączoną kukurydzę, szynkę, awokado, cebulę, dymkę. Składniki na sos, połącz ze sobą i dodaj do sałatki. Całość pomieszaj. Sałatkę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sałatka z ryżem i warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów