Sałatka z ryżem i warzywami
Sałatki z ryżem można komponować dowolnie, są uniwersalne i sycące. Możesz zabrać taką sałatkę na uczelnię i do pracy. Spróbuj też klasycznej sałatki z ryżem w wersji z tuńczykiem. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, więc będzie to idealny, zdrowy posiłek dla osób, które nie jedzą glutenu. Polecam spróbować 🙂
Składniki na sałatkę z ryżem
- 100 g ulubionego ryżu ( dobry będzie ryż brązowy lub parboiled )
- 1 małe, dojrzałe awokado + łyżka soku z cytryny
- 1 mała słodka cebula
- 2 – 3 plasterki ulubionej szynki
- mała puszka kukurydzy ( 85 g )
- garść posiekanej dymki
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- spora szczypta pieprzu
Ryż opłukaj, daj do mniejszego garnka. Dolej tyle wody, żeby sięgała 2-3 cm nad powierzchnię ryżu, dodaj łyżeczkę soli. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, do czasu, kiedy ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.
Cebulę i plasterki szynki, pokrój drobno. Awokado przekrój na dwie połowy, przekręć i łyżką wydrąż miękki miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i od razu pomieszaj z sokiem z cytryny.
Do miski daj ryż, osączoną kukurydzę, szynkę, awokado, cebulę, dymkę. Składniki na sos, połącz ze sobą i dodaj do sałatki. Całość pomieszaj. Sałatkę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego 🙂