Sałatka z rukoli z czereśniami, bryndzą i orzechami
Składniki
- 250 g czereśni
- 150 g rukoli
- 120 g bryndzy
- 100 g orzechów pekan lub włoskich
- 65 ml oleju Oliwier
- 25 ml octu balsamicznego
- 20 ml miodu
- 1 brioszka lub maślana bułka
- sok z ¼ cytryny
- sól i pieprz
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
Orzechy lekko prażymy na suchej patelni.
Brioszkę kroimy na kromki. Grillujemy lub podpiekamy w piekarniku na złoty kolor z obu stron.
W niewielkim naczyniu mieszamy olej z octem balsamicznym, miodem oraz solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki. Zanurzamy w przygotowanym sosie.
Umytą i osuszoną rukolę skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na półmisku.
Na rukoli układamy kawałki bryndzy, czereśnie oraz orzechy.
Całość polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami bazylii.
Podajemy z podpieczoną brioszką.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl