Sałatka z rukoli z czereśniami, bryndzą i orzechami

Sałatka z rukoli z czereśniami, bryndzą i orzechami

Zdjęcie - Sałatka z rukoli z czereśniami, bryndzą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z rukoli z czereśniami, bryndzą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 250 g czereśni
  • 150 g rukoli
  • 120 g bryndzy
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich
  • 65 ml oleju Oliwier
  • 25 ml octu balsamicznego
  • 20 ml miodu
  • 1 brioszka lub maślana bułka
  • sok z ¼ cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

Orzechy lekko prażymy na suchej patelni.

Brioszkę kroimy na kromki. Grillujemy lub podpiekamy w piekarniku na złoty kolor z obu stron.

W niewielkim naczyniu mieszamy olej z octem balsamicznym, miodem oraz solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.

Czereśnie kroimy na połówki i usuwamy pestki. Zanurzamy w przygotowanym sosie.

Umytą i osuszoną rukolę skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na półmisku.

Na rukoli układamy kawałki bryndzy, czereśnie oraz orzechy.

Całość polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami bazylii.

Podajemy z podpieczoną brioszką.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów