Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem nie należy do tych "szybkich" ale warto poświęcić nieco więcej czasu, alby uzyskać trochę słodką, trochę słoną mieszankę smaków i pięknych kolorów.
Składniki:
( 4 porcje)
- 4 buraki
- 200g rukoli
- pół opakowania fety
- garść pestek słonecznika
Dressing:
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek świeżego rozgniecionego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wcześniej umyte buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"
Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem.
Przepis zapożyczony z bloga Nie trać czasu na gotowanie