Sałatka z quinoa, awokado i mango
Sałatka z awokado, mango i quinoa to prawdziwa bomba witaminowa. Prosta, wykwintna, pyszna i bardzo prosta do wykonania, pod warunkiem, że masz pod ręką ugotowaną kaszkę quinoa. Jeśli musisz specjalnie gotować quinoa, przygotowanie potrwa nieco dłużej, ale warto!
Przepyszne mango dominuje smakiem na nieciekawym awokado.
Sałatka jest dietetyczna, szczególnie polecam łasuchom, którzy wczoraj przecholowali z pączkami!
A... przepis rodem z Palestyny!
Składniki:
1 mango
1 awokado
200 g ugotowanej kaszy quinoa (u mnie czarna)
10 rzodkiewek
1 sałata rzymska
3 łyżki oleju (oliwy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny+1
worcestershire - opcjonalnie
Wykonanie:
- quinoa ugotuj wg tego przepisu
- mango obrać, pokroić w kostkę. Awokado przepołowić, miąższ delikatnie wyjąć dużą łyżką, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał i pokroić w kostkę
- rzodkiewki pokroić w plasterki
- sałatę wypłukać i odwirować w suszarce. Odłożyć kilka większych liści, które posłużą za miseczki lub całą porwać na mniejsze kawałki
- wymieszać składniki winegretu na jednolity krem
- wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Podawać na listkach sałatki