Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Sałatka z pieczonymi ziemniakami – idealna do grilla lub obiadu. W przepisie użyłam oleju Kujawskiego z ziołami – w sezonie grillowym świetnie sprawdza się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryb na grilla. Nic więcej nie potrzebujesz, aby dodać smaku grillowanym daniom. To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami.
Oleje Kujawski z ziołami idealnie nadają się smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Mają wszechstronne zastosowania.
Składniki na sałatkę z pieczonymi ziemniakami:
- 800 g ziemniaków
- 1 sałata rzymska mini
- 1 ogórek wężowy średni
- 1 pęczek rzodkiewki
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula mała
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- sól
- pieprz
Składniki na sos do sałatki:
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- sok z cytryny
- musztarda
- sól
- pieprz
Jak zrobić sałatkę z pieczonymi ziemniakami?
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, a ziemniaki wysuszyć na ręczniku papierowym.
Tak przygotowane ziemniaki wymieszać z olejem Kujawskim z ziołami (łyżka lub dwie wystarczy), dodać sól i wymieszać. Ziemniaki pieczemy w airfryer w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.
Ziemniaki można też upiec w piekarniku wydłużając czas pieczenia do ok. 40 minut i zwiększając temperaturę do 210 stopni C.
Do miski przekładamy pokrojone warzywa: sałatę, pomidorki, czerwoną cebulę, rzodkiewkę oraz ogórka (ogórka przekroiłam wzdłuż na pół i wycięłam wodnistą część z pestkami).
W osobnej miseczce wymieszać składniki na sos z olejem Kujawskim z ziołami. Gotowy sos polać po warzywach i wymieszać. Na koniec dodać upieczone i przestudzone ziemniaki , a następnie ponownie krótko wymieszać. Sałatka z pieczonymi ziemniakami jest gotowa!
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis