Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem

Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem
Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z pieczonymi burakami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 buraków
  • mix sałat: endywia, roszponka i radicchio
  • 1 gruszka
  • 200 g sera koziego
  • garść orzechów włoskich
na marynatę:
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie

Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do pieca nagrzanego do 200°C, piec do miękkości. Po upieczeniu obrać ze skóry i pokroić w plastry.


Na talerzu wyłożyć sałatę, pokrojone buraki. Gruszkę pokroić w ósemki. Dodać do buraków, część gruszki można pokroić w drobne paseczki i położyć na burakach. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, dodać do sałatki wraz z pokrojonym w kostkę serem kozim.


Składniki marynaty wymieszać i skropić sałatkę.


Porada:

Czas pieczenia buraków może być mocno zróżnicowany, ale jego stopień łatwo sprawdzić poprzez wbicie noża i ocenę stopnia miękkości. Obieranie upieczonych buraków ze skórki nie barwi tak dłoni jak przy surowych, niemniej zaleca się stosowanie lateksowych rękawiczek.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów